SOFRA DÜZENİ

Çoğu zaman samimi yemek davetlerinin dışında “özel” diye tanımlanacak bazı davetler vermeye mecbur kalırız. Evimizde vereceğimiz bu davetlerde zaman zaman gerek sofra düzeni gerekse servis esnasında bazı endişelerimiz oluşur.
Bu “özel davet”in en mükemmel olması amacımızdır. Uzun süre verdiğimiz davet hakkında övgü ile konuşulması hangimizi mutlu etmez ki?…
Davetin hazırlanması, amaca göre davet edilen kişilerin saptanması ile başlar… Resmiyet derecesine göre davet edilecek kişiler en az üç hafta öncesinden davetiye veya telefon ile aranarak davet edilmelidir. Çok resmi davetlerde baskılı davetiye daha uygun olacaktır. Ancak; “kişi adı” el yazısı ile yazılmalıdır. Bu davet edilen kişiye verilen değerin bir göstergesidir. Son yıllarda bazı büyük hediye merkezlerinde bu tarz özel kartlar satılmaktadır. Sadece boşlukları doldurmanız yeterli olacaktır. Davet eden kişinin bu nezaketli davranışına karşı cevap verilmesi gerekmektedir.
Davete katılıp katılamayacağınızı bildirmek bir görgü kuralıdır. Eğer davetiye yollandıysa (L.C.V-lütfen cevap verin’in kısaltılması) davet eden kişiye davete katılıp katılamayacağınızı telefon açarak bildirmelisiniz.

Ziyafet Masası

Ziyafet masası hazırlamak zevk işidir. Herkes imkanlarına ve gönlüne göre hazırlar. Ancak; aşağıdaki noktalara da dikkat etmek gerekir. Öncelikle masa örtüsü titizlikle seçilmelidir. Masaya pastel rengi keten, beyaz keten, nakışlı keten veya dantel örtü konmalıdır. Çok renkli alacalı örtü seçimleri ağır davetler için uygun değildir. Masaya konan örtü 30.cm.den fazla sarkmamalıdır. Oturan kişilerin ayaklarına dolanacak şekilde abartılı bir uzunlukta olmamasına dikkat etmek gerekir.

Penguen Gıda, 15 Mart 2006 Dünya Tüketiciler Günü’nde “Tüm Tüketicileri Koruma Derneği” tarafından gerçekleştirilen ödül töreninde “2006 yılının Altın Markası” ödülüne layık görülerek; kalitesi, doğallığı ve lezzetiyle mutfaklarımızın daimi üyesi olmuştur. Türkiye’de birçok ilke imza atan ve damaklarımızı farklı lezzetlerle tatlandıran Penguen, şimdi de Balkan mutfaklarına özgü Herse (Közlenmiş Patlıcan Salatası), Pincur (Közlenmiş Biber Salatası) ve Ajvar (Közlenmiş Patlıcanlı Biber Ezmesi) ile dünya mutfaklarından üç yeni tatla sofralarımızı renklendirdi.

Damak zevkimizi zenginleştirecek bu yeni tatlar, bizim beslenme alışkanlıklarımızla da örtüşüyor. Herse, Pinjur ve Ajvar’ı ister kahvaltıda ekmeğinize sürün, ister meze olarak yiyin, ister makarnanıza sos olarak kullanın, isterseniz de etinizin yanına garnitür olarak alın. Ya da televizyonunuzun karşısında heyecanlı bir film seyrederken elinizdeki cipse eşlik etsin. Seçim size kalmış.

Masa’da “uyum” Çok önemlidir. Yemek takımları, bardaklar, örtü ve diğer gereçler “uyum” içinde olmalıdır. Uyum sofanın ortasına yerleştirilecek bir tanzimle daha da çarpıcı bir hale getirilir. Burada, seçilecek çiçekler bile mümkünse yemek takımlarınızla ve masa örtüsüyle uyum içinde olmalıdır. Bir renk armonisi yaratmak özenle hazırladığınız bu daveti daha da hatırda kalıcı yapacaktır.

Vereceğiniz mönüye uygun olarak tabakları yerleştirmelisiniz. Şayet; mönü’de çorba yer alıyorsa, o takdirde düz yemek tabaklarının üzerinde çorba tabakları yer almalıdır. Eğer çorba mönüde yer almıyorsa o takdirde ordövr servisi için düz ve büyük tabaklar yerleştirilmelidir. Tabakların yerleştirilmesi mönü’deki düzenlemeyle paraleldir.

Sofranızı hazırlarken “peçeteler” özenle katlanmalı ve yerleştirilmelidir. Değişik şekillerde katlanan peçeteler, isteğinize göre yine yemek takımlarınıza uygun halka biçimde bir peçetelik arasına konarak ta sofralarda yerini alabilir.

İste bazı peçete katlamaları;

Kare; Peçete her yönde bir kere katlanır. Sonra “kare” sekline getirilir.

üçgen; peçete önce “kare” sekline getirilir. Sonra, aksi köşeler birleştirilerek “üçgen” sekli verilir.

Koni; peçete önce “kare”, sonra da “üçgen” seklinde katlanır. Dışarıda kalan uç “dik” duracak şekilde olmalıdır.

Çatal-kaşık-bıçak
Kullanış amaçlarına göre, dıştan başlayıp içe doğru gelecek şekilde yerleştirilir. Tabağın sağına kasık ve Bıçak, soluna ise çatal konur. Bıçağın ağzı tabağa dönük olmalıdır.

Tabaklar

Servis tabağı, yemek tabağı, salata tabağı ve ekmek tabağı kullanılmalıdır. Ancak yukarda da bahsedildiği gibi yemek mönüsünde yer alan yiyeceklere göre uygun tabaklar ilave edilebilir.

Masaya Konan Takımların Yerleri

Yemek Çatalı: Tabağın solunda.
Yemek bıçağı; Tabağın sağında.
Yemek kasığı: Tabağın sağında, bıçağın dışında.
Balık Çatalı: Tabağın solunda, çatalın dışında.
Balık bıçağı: Tabağın sağında, yemek bıçağı dışında.
Meze Çatalı: Tabağın solunda, diğer Çatalların dışında.
Meze kasığı: Tabağın ön kısmında.
Çerez ve pasta çatalı: Tabağın ön kısmında, sapı sola doğru.
Çerez ve pasta bıçağı: Tabağın ön kısmında, keskin tarafı tabağa, sapı sağa doğru. Çatalın yanında.
Su bardağı: Tabağın sol ön kısmında
Şarap bardağı: Su bardağının sağında.
Rakı bardağı: Su bardağının yanında.
Tuz, biberlik: İki servis tabağı arasında
Yağ, sirke: Sofranın ortasına yakin.
Hardal ve diğer soslar: Yağ ile sirkeye yakin.
Yağ tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde.
Salata tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde.
Meyve tabağı: Ortada.
Ekmek tabağı: Ortada.
Çiçek tanzimleri: Masanın ortasında.
Peçete: Servis tabağının solunda.

Yemeklerde Unutulmaması Gerekenler

Yemek süresince dikkat edilmesi gereken bazı davranışlar vardır; bunlardan bazıları…

Tabakta yemek bırakmak pek hös bir davranış değildir. Ekmeğin ufalanarak yenmesi, yemeğin koklanarak adeta “test” edilmesi, masada saç taramak, makyaj tazelemek, elleri masanın altında tutmak, masada şampanya patlatmak, kürdansız ve aleni bir şekilde diş karıştırmak, sesli bir biçimde burun temizlemek, ev sahibinden önce yemeğe başlamak ve masada kül tablası konmamışsa ısrarla sigara içmeye çalışmak, puro vb. herkesçe hoşlanılmayacak tütünleri müsaadesiz içmek ve yemek devam ederken izinsizce sofrayı terk etmek, abartılı gülmek veya uzun sıkıcı konuşmalar yaparak diğer konukları rahatsız etmek yapılmaması gereken davranışlardandır.

Servis Kuralları

Servisi evin hanimi yapıyorsa, sağında oturan bayandan başlanır.

Servisi garson yapıyorsa, servise ev sahibinin sağında oturan bayandan baslar, soldan devam eder, en son ev sahibine servis yapar.

Garsonun elinden hiç bir şey alınmaz. Garsondan bir şey istenecekse alçak sesle istenir.

Tatlı servisinden önce masa temizlenir.

İçki istenmediği zaman açıkça söylenmelidir. Kadeh el ile veya ters kapatılmaz.

Servisler yapılırken ısrarcı olunmamalıdır. Ancak; yemeğin niteliğine göre serviste 2. kez istenip istenmediği kişilere sorulabilir.

Yemekte Görgü Kuralları

Bıçak kullanmak gerekince, Çatal sol elle tutulur. Bu durumda bıçak sağ elle tutulur ve işaret parmağı bıçağın keskin olmayan tarafına bastırılarak “kesme” işlemi yapılır.

Bıçak kullanıldıktan sonra masaya bırakılmaz. Tabağın üst yarısına, kendinize doğru yanlamasına ve keskin tarafı içe gelecek şekilde konur.

Çatal da kullanıldıktan sonra masaya bırakılmaz. Bıçağa paralel şekilde soluna ve sapı sağda, ağzı yukarı doğru konur.

Çorba kasığı, Çorba tabağının sağına konur.

Kaşık da bıçak gibi kullanılır. Salata ve Çerez çatalı, yemek çatalından daha kısadır. Yemekle birlikte salata da verilecekse, salata çatalı yemek tabağının soluna, yemek çatalının iç tarafına konur.

Balık Çatalı ise daha kısa ve düzdür. Kasığın sağına konur.

Tatlı kaşığı, tatlı tabağının içine konur.

Servis Çatal ve kasıkları, servis yapılacak yemeklerin tabaklarına konur. Kişi rahatça alabilmelidir.

Ancak; konukların önüne 3’den fazla Çatal, kaşık ve bıçak koymamaya dikkat edilmelidir. Gerekirse yemek esnasında bu servisler kaldırılır ve gerekli olanlar düzenlenir.

Peçeteler resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde ise servis tabağının içine konur. Ancak; bahsettiğimiz gibi eğer dekoratif bir peçetelik söz konusuysa tabağın sol tarafına veya önüne gelecek şekilde yerleştirilebilir.

Peçete, sağ üst kösesinden tutularak açılır. Dizlerin üzerine yerleştirilir. İşi bittikten sonra yemek tabağının sağına katlanarak konur. Buruşturarak koymamaya özen gösterilmelidir. Kağıt peçete kullanılmışsa “top” yapılıp tabağa konmaz. özel davetlerde her ne kadar kullanılmıyorsa da kumaş peçeteleri aratmayacak güzellikte kağıt peçeteler eğer sofraya uyum sağlıyorsa kullanılabilir.

Davet bitiminde ev sahibine teşekkür etmek unutulmamalıdır. Hatta bir gün sonrasında tekrar telefon edilmeli ve bu nazik davet ve güzel yemek için bir kez daha iltifat edilmelidir.

ENGLİSH

table layout

Most of the time outside of intimate dinner invitation, “private” are defined as some invitations will be compelled to give. We need to give time to time in our invitation table layout some concern that occurs during the service.
This “special invitation” in order to be our best. We talked a long time, what with our compliments on the invitation would not be happy …
Preparation of the invitation, according to the purpose of identifying persons to be invited, starting with … People will be invited by the degree of formality at least three weeks before the invitation or a call to be invited. Very formal invitation would be more appropriate in the printed invitation. However, “person name” should be written in cursive. This invitation is an indication of the value is given to the person. In recent years some large gifts in the center of this kind of cards are sold. It is sufficient to just fill space. Invite the person who answers that must be met nezaketli behavior.
Attends to the invitation to tell you is an etiquette rule. If the invitation is the way (please answer LCV-verin’in shortening) The person who invited you to participate in an invitation to participate should notify you by telephone.

Banquet Table

Banquet tables for the enjoyment of work. Opportunities and prepare according to everyone’s heart. However, the following points should also be considered. First you must pick and choose tablecloths. Pastel colors on the table linen, white linen, embroidered linen or lace mask should be. Invitations heavy multi-colored harlequin mask is not eligible for selection. Should not hang more than a mask placed on the table 30.cm.den. The person to sit around with their feet in length is not an exaggerated need to be careful.

Penguen Gıda, 15 March 2006 at the World Consumer Day “All Consumers Protection Association” awards ceremony held by the “Gold Brand of 2006” prize awarded by the quality, the nature and flavor of the cuisine has been a permanent member. In Turkey signed several principles and palate with different flavors are sweetened Penguin, now Balkan cuisine is specific to each (the embers Eggplant Salad), Pincur (the embers of the Pepper Salad), and Ajvar (the Patlıcanlı embers Ezmesi Pepper) and the world of the kitchen with three new taste has been highlighting the table.

Enrich our taste for this new taste, our habit of eating is also overlap. All you want Ajvar’ı breakfast Pinjur and crawl into your bread, you eat as a snack, or use as a sauce for your pasta, you can also be taken as a garnish on the side of your. Or in front of your television watching a movie while your jeep is excited to accompany it. Selection is up to you.

In the table “harmony” is very important. Dishes, cups, and other materials covering the “integration” must be. Integration into the middle of the sofa with a more striking arrangement will make it. Here, even if possible, be chosen flowers and tablecloths at dinner with the team must be in compliance. Carefully prepared to create a color harmony that this invitation will make more permanent in mind.

Plates in accordance with your will to place menu. If; mönü’de included soup, then the flat plate of soup on the dinner plate should be included. If the soup is not included in that menu service for the first course should be placed flat and large plates. Placement of the plate is parallel with mönü’deki regulations.

Preparing your dinner table “Napkins” and should be placed carefully folded. Napkin folding in different ways and according to your request in the form of a dinner napkin ring is appropriate for putting the search may take place in the table ta.

Here are some of napkin folding;

Frames; Napkin folding once in each direction. The “square” tab will bring.

triangle; napkin before the “square” tab will bring. Then, opposite corners combined “triangle” is provided with tabs.

Cone; napkin before the “square”, then “triangle” tab folding. Out the remaining three “vertical” must be to stop.

Fork-spoon-knife
Use according to objective, external and internal to the right start to put it on. Groin to the right of the plate and knife, the fork are placed to the left. Knife-edge of the plate must be faced.

Plates

Service plate, dinner plate, salad plate and bread plate should be used. However, as mentioned above the food according to the food menu may be added the appropriate plates.

Places at the table of Konan Team

Dinner fork: to the left of the plate.
Dinner knife, on the right side of plate.
Tablespoon: On the right side of plate, knife outside.
Fish fork: to the left of plate, out of the fork.
Fish knife: on the right side of plate, dinner knife outside.
Appetizer fork: to the left of the plate, the other outside of the fork.
Appetizer of crab: In front of the plate.
Cookie and cake fork: front of the plate, the deviation towards the left.
Cookie and cake knife: in front of the plate, sharp-side to the plate, stalk to the right. With a fork.
Water glass: plate in front of the left
Wine glass: glass of water on the right side of.
Rakı glass water glass next to.
Salt, shaker: between two service plates
Oil, vinegar: close to the middle of the table.
Mustard and other sauces: Oil and vinegar to the close.
Oil plate service left ahead of the plate.
Salad plate: the left of the plate later in the service.
Fruit plate: the middle.
Bread plate: the middle.
Flowers are arranged: in the middle of the table.
Napkins: Service to the left of the plate.

Meals to remember

Meals should be considered during certain behavior has some …

To leave the dinner plate is not very nice behavior. Bread of the chip to beat, food smells are almost “test” to the table to the hair, comb, makeup brush up, hands under the table to keep the table of champagne to the blast, without a stick and declared the tooth pick, a voice in the nose to clear the host before the meal starts and tables ash not be trying to smoke tray to persistently, cigars, etc.. everybody likes to drink and eat without a permit will not be the tobacco while permission to leave the table, exaggerated laugh or make a long boring speech should not be done to disturb the other guests are behavior.

Service Rules

Service to my house, you know, you sit to the right of women will begin.

Service to the waiter, the service host from the right of women sitting in the press, continues to the left, the last will host the service.

Not taken anything from the hands of the waiter. Asked a waiter what you want to be is a low voice.

Dessert service, before the table is cleared.

Time must be told explicitly not want a drink. Goblet off manually or will not reverse.

Service is being made that should not be insistent. However, according to the nature of food service in the 2nd questions to be asked once the person is not wanted.

Etiquette for dinner

Necessary to use the knife, the fork is held left-handed. In this case, the knife blade of the right index finger tactile and non-sharp side, press the “disconnect” operation is performed.

After using the knife is left on the table. The upper half of the plate, you come to the right laterally and the inner side are sharp.

After the panel is left to use a fork. In parallel to the knife handle to the left and right, are the mouth upwards.

Crab soup, the soup into the right of the plate.

Spoons are also used as knives. Salad and Cookie fork, dinner fork is shorter than. Be given with meals or a salad, a salad fork to the left of the dinner plate, dinner fork are placed on the inner side.

Is short and even more fish-fork. Into the right groin.

Dessert spoon, dessert plates are placed inside.

Service and pubic Fork, services are put into the food dish. People should be able to get comfortable.

However, in front of guests 3’de more fork, spoon and knife should be careful not to put. If necessary, these services are removed during cooking and is regulated as required.

Napkins unofficial fork of food to the left, the official food of the plate, put into service. However, as mentioned is that if the decorative plate of a napkin in front of the left side or may be placed in the future.

Napkins, by holding the upper right corner opens. Is placed on your knees. After you have done to the right of the dinner plates are placed in the fold. Be careful not to wrinkle it should be put. The paper napkin is used “top” will not be made to the plate. In particular, although the invitation is not used a paper napkin or cloth napkin if beauty On the table is adapted to be used.

Invitation to thank the host should not be forgotten at the end. Even a day later, the phone must be in the back and once more for this kind invitation, and good food should compliment

Hakkında Ali Gülkanat

Biliyoruz ki; KELEBEK ETKİSİ: ”Ankara’da bir kelebeğin kanat çırpması, Diyarbakır’da da fırtına kopmasına neden olabilir. Farklı bir örnekle bu, bir kelebeğin kanat çırpması, ülkenin yarısını dolaşabilecek bir kasırganın oluşmasına neden olabilir.”

18 yorumlar

  1. Eğer kendinize olan saygınızı sağlayamıyor ve ne yaparsanız yapın kendinize güvenemiyorsanız o güçü kendinizi kendinizde görmüyorsanız bu set tam size göre…

  2. 40 yaş sonrası oluşan prespiyopi için de etkin olduğunu umuyorum… merak ediyorum…

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.