Çarşamba , Nisan 21 2021

NEDEN KEFİR TÜKETMELİYİZ?

Kefir Kafkas Türkleri tarafından keşfedilen, kültüre edilmiş, birçok sağlık unsuru içeren ayran benzeri bir içecektir. Kefir ekşi ve ferahlatıcı tadı ile ayrana yoğurtta bulunan maya ve bakterilerin bağırsak sisteminde tutunma özelliği olan probiyotik yapıları ile de yoğurda benzemektedir. Kefirde doğal olarak yer alan bakteriler ve mayaların simbiotik etkileşimi sonucu oluşan yapılar bu içeceğin düzenli tüketilmesi durumunda sağlık açısından faydalar içermektedir. Değerli vitamin ve mineraller ile yüklenmiştir. Kolay sindirilebilir proteinler ve doğal antibiyotik özellikler içermektedir. Kefirde yer alan çok miktardaki yararlı maya ve bakteriler, kültüre edilme işleminden sonra ortamda bulunan laktozun tamamına yakınını yapılarında bulunan laktaz enzimi ile tüketirler. Böylece laktozu tolere edemeyen kişiler bu şekilde kefiri rahatça tüketebilirler. 

Kefir inek, keçi, koyun, Hindistan cevizi, pirinç ya da soya sütleri ile yapılabilir.Yapısal olan mukoz benzeri özelliği sindirim sisteminde yararlı bakterilerin kolonizasyonunu kolaylaştırır.

Kefir, tanecik (grain) adı verilen jelatinimsi, beyaz ya da sarı partiküllerden oluşmaktadır. Bu tanecikli yapı kefiri diğer süt ürünlerinden ayırmaktadır. Bu tanecikler bakteri/maya karışımı kazein (süt proteini) ve kompleks şekerler ile küme halini almaktadır. Bazı taneciklerin fermantasyon işlemleri sonucunda el avucuna sığabilecek büyüklüklere ulaştığı bilinmektedir.

Neden kefir tüketmeliyiz?

Kullanımı ve hazmı çok kolay olan kefir;

  • Bağırsaklardaki maddelerin küreselleşmesini önler
  • Beyine enerji verir ve zihinsel gelişimi sağlar
  • Kansere karşı koruyucu ve kanseri geciktirici etkisi vardır
  • Yüksek tansiyonu giderir
  • Kolesterolü düşürür
  • Damar sertliğini giderir
  • Kemik erimesini önler
  • Bronşit ve astım nöbetlerini azaltır
  • Kansızlığı ve kan bozukluğunu giderir
  • Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır
  • Egzama ve alerjilerde faydalıdır
  • İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder
  • İdrarı sulandırır
  • Karaciğer bozukluğunu tedavi eder
  • Mide ve bağırsak salgılarını arttırıp hazmı kolaylaştırır
  • Bağırsak hareketlerini hızlandırır
  • Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir

Kefir ve yoğurt

Her ikiside kültüre edilmiş süt ürünü olmakla beraber, farklı türde faydalı bakteriler içermektedirler. Yoğurdun içermiş olduğu bakteriler sindirim sistemini temiz tutarak burada konakçı olan diğer faydalı organizmalar için besin sağlamaktadır. Kefir ise bu özelliklere artı olarak yoğurdun sahip olmadığı sindirim sistemini kolonize etme özelliğine sahiptir. Kefir yoğurtta bulunmayan Lactobacillus caucasus, Leuconostoc, Acetobacter türleri ve Streptococcus türleri olan faydalı bakterileride içermektedir. Aynı zamanda vücut için yıkıcı patojen özellikte olan mayaların gelişimini kontrol altına alan ve elemine eden Saccharomyces kefir ve Torula gibi mayalarıda içermektedir. Sindirim sistemindeki zararlı bakteri mayaların bulunduğu ortamda mukoz asta yapı oluşturarak ortamı temizler.

Kefirde bulunan bakteri ve mayalar tam olarak parçalanmamış besinlerin sindirimine yardımcı olarak besin kaybını önlemekte, bu sayede kolonu temiz ve sağlıklı tutmaktadır. Kefirin yoğurda kıyasla daha ince tanecikli yapıda olması sindiriminin kolay olmasını sağlamakta bu sayede de gerek bebekler gerekse yaşlılar ve sindirim bozukluklarına sahip olan kişiler için kullanımını kolaylaştırmaktadır.

Besin değerleri

Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel amino asitler bakımından zengindir. Kefirde bulunan proteinler kısmi sindirimi yapabilen ve bu nedenle vücut tarafından kolay değerlendirilebilir yapılardır. Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofanın, mineral ve maddelerden kalsiyum ve magnezyumun sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Vücudumuzda en çok bulunan ikinci madde olan fosfor, hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için karbonhidratların, yağların ve proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır. Kefir B12, B1, K,D,E ve PP vitaminleri bakımından da zengindir.

İyi Bir Kefir;

  • Akıcı kıvamda,homojen ve parlak görünümde olmalıdır.
  • Kefir içildiği zaman hafif maya tadı vermeli ve aroması hissedilmelidir.
  • Serinletici bir etki göstermelidir.
  • Muhafaza sırasında kefirde asitlik, karbondioksit ve alkol miktarı artmalıdır.

www.eker.com.tr

ENGLİSH

WHAT İS KEFİR?

Caucasian Kefir discovered by the Turks, were cultured, including many health element is a beverage similar to buttermilk. Refreshing taste to the yogurt and sour buttermilk with kefir found in yeast and bacteria in the intestinal system, which hold feature is similar to yogurt with probiotic structures. As the natural bacteria in kefir and yeast structures formed as a result of the interaction simbiotik regularly consume these beverages in the case includes health benefits. Loaded with valuable vitamins and minerals. Easily digestible protein and contains natural antibiotic properties. Contained large amounts of yeast in kefir and the beneficial bacteria, the culture medium in the process after the lactose found in almost all the structures are consumed with the enzyme lactase. Thus, in this way people can not tolerate lactose in kefir can easily consume.
Kefir cows, goats, sheep, coconut, rice or soy milk with a mucous-like features yapılabilir.Yapısal digestive system facilitates colonization of beneficial bacteria.

Kefir, grain (grain) called gelatinous, white or yellow is made up of particles. This granular structure of dairy products apart from others is kefir. These granules bacteria / yeast mixture of casein (milk protein) and complex sugars has become a cluster. As a result of the fermentation process, some particles large enough to accommodate the hand palm is known to reach.

Why should we consume kefir?

Very easy to use and digest the kefir;

Prevents global healing substances in the intestines
The brain and cognitive development provides the energy gives
Protective against cancer and cancer are delayed effects
High blood pressure resolves
Lowers cholesterol
Hardening of the arteries resolves
Prevents osteoporosis
Reduces bronchitis and asthma attacks
Corrects anemia and blood disorders
Increases resistance to microbial infection
Is useful in eczema and allergies
Treat urinary tract infections
Urine is diluted
To treat liver disorders
Stomach and facilitates digestion can increase intestinal secretion
Bowel movement accelerates
It is good for stomach and intestinal discomfort

Kefir and yogurt

Both were cultured milk product, although different types of beneficial bacteria contain. The bacteria contained in yogurt have been keeping a clean digestive system where the host provides food for other beneficial organisms. As these features plus the Kefir yogurt is not the owner of the property has been colonizing the digestive system. Kefir yogurt is not on the Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, Acetobacter species and Streptococcus species that contains useful bakterileride. At the same time the yeast in the body features for the development of destructive pathogens under control in the field and suffering that includes mayalarıda such as Saccharomyces kefir and Torula. Yeast, which contains harmful bacteria in the digestive system as the structure of the mucous forming environment clean environment.

Bacteria and yeast in kefir which is not exactly the pieces that will help in the digestion of nutrients in preventing loss of nutrients, so that column is kept clean and healthy. Compared to finer granular structure of Kefir yogurt is easy to digest so you also need to ensure that both infants and elderly people with digestive disorders makes it easy to use.

Nutrition

Kefir, the body’s basic functions and activities used in a variety of minerals and is rich in essential amino acids. Partial digestion of protein found in kefir can be made by the body and therefore can be evaluated easily buildings. Are abundant in kefir, and is one of the essential amino acid tryptophan, calcium and magnesium from minerals and substances on the nervous system is known to have a relaxing effect. The second most abundant substance in our body that phosphorus, cell growth and energy needs are met for the carbohydrates, fats and proteins are in the use of convenience. Kefir B12, B1, K, D, E and are rich in vitamin PP.

A good Kefir;

Fluent in consistency, should be in uniform and shiny appearance.
When light should give a taste of yeast in kefir and aroma should be feeling.
Must show a refreshing effect.
Storage in the acidity during kefir, should increase the amount of carbon dioxide and alcohol.
www.eker.com.tr

Hakkında Ali Gülkanat

Biliyoruz ki; KELEBEK ETKİSİ: ”Ankara’da bir kelebeğin kanat çırpması, Diyarbakır’da da fırtına kopmasına neden olabilir. Farklı bir örnekle bu, bir kelebeğin kanat çırpması, ülkenin yarısını dolaşabilecek bir kasırganın oluşmasına neden olabilir.”

13 yorumlar

  1. Bu seti kardeşime hediye etmeyi düşünüyorum.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat
1
Hoşgeldiniz!
"AliGulkanat.Com.Tr" olarak size yardımcı olmak için buradayız. Soracağınız sorulara en kısa sürede yanıt vereceğiz. 🙂