Ana Sayfa / Sağlık / NAR VE NAR EKŞİSİNİN FAYDALARI

NAR VE NAR EKŞİSİNİN FAYDALARI

(SAHTE NAR EKŞİLERİNE DİKKAT)
Her tarafta hakiki nar ekşisi diye satılan fakat % 99’u glikoz ve sitrik asitten oluşan sahte nar ekşilerine dikkat edilmeli…

¨ Şeker Hastalığına iyi gelir,

¨ Dişeti kanamalarına iyi gelir,
¨ Kellik tedavisinde oldukça etkilidir,
¨ Tansiyonu yüksek olanlar için faydalıdır,
¨ Tansiyonumuzu olumlu bir şekilde düzenler,
¨ Kalbimizi korur düzenli çalışmasına destek olur,
¨ Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırır,
¨ Enerji verir, yorgunluğu giderir,
¨ İdrar söktürücü etkisiyle toksin atılımını sağlar,
¨ Bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı korur,
¨ Kolesterol ve kan şekerimizi regüle eder artmasını engeller,
¨ Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır, iyi bakterilerin artmasını sağlar,
¨ İshali (diare) önler, tedavide destek sağlar,
¨ Ciltte olumlu katkısı vardır, pürüzsüz görünüm sağlar,
¨ Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır,
¨ Böbrek yaralarına karşı tatlı narın bol bol yenilmesi;
¨ Göz ağırısına karşı ekşi nar taneleri, mercimek ve gül suyundan oluşan karışımın göz kapakları üzerine yarım saat konması;
¨ Göz kaşıntısında nar usaresinin pişirilerek süzüldükten sonra hazırlanan ılık sıvının sürme şeklinde göze sürülmesi;
¨ Dış basura karşı ekşi nar ile sirkeden, kellik tedavisinde ise ekşi nar ile zeytinyağından oluşan bir terkibin kullanılması;
¨ Kalp çarpıntısına karşı nar tanelerinin dövülerek damıtılmış suyla şurup halinde içilmesi;

¨ Romatizma ağrılarının hissedildiği eklem ve uzuvlara nar şırası sürüldüğünde, ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.

¨ Bayılmalara karşı nar şerbeti içilmelidir. Tatlı nar suyu, ses kısıklığı ve zatürreye karşı şifalıdır.

¨ Narın meyvesi ve suyunun yanı sıra çiçekleri ve kabuğu da yararlarıdır. Nar çiçeği bağırsak yara ve iltihaplarını iyileştirir. Boyun tutulmasında nar çiçeği lapası boyna konursa şifalı gelir.

¨ Narın kabuğu çay gibi demlenerek içildiğinde, mide ve bağırsak hastalıkları ile ishal ve dizanteriye karşı oldukça faydalı olmaktadır


Yemesi zahmetli olan, ekşiliği nedeniyle biraz da yüz ekşitirek yenen narın faydaları saymakla bitmiyor. İster tek tek tanelerini yiyerek tüketin, ister suyunu sıkarak için nar, pek çok derdin devası.

Nar (Punica granatum), Lythraceae familyasından içinde küçük çekirdekler ve meyve gövdesini oluşturan yüzlerce tanecikten oluşmuş, hafif ekşi tadında ılıman iklimlerde yetişen, özellikle Anadolu ve İran’da yetiştirilen bir meyve türü. Türkiye’de Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yetişir.

Haziran-Temmuz aylarında kırmızı renkli çiçekler açan, iki ile beş metre boylarında ağaççıklardır. Gövdeleri gayri muntazamdır. Yapraklar karşılıklı, kısa saplı ve kırmızı kenarlıdır. Çiçekler kısmen sapsız, tek tek ve birkaçı bir arada bulunur. Çanak yaprakları kırmızı renkli, dökülmeyen ve etlidir. Meyveleri küre şeklinde ve portakal büyüklüğünde, önceleri yeşil, olgunlukta kırmızımsı renkte, derimsi kabuklu, çok tohumlu ve etlidir.

Kullanımı

Bitkinin tohumları meyve olarak yenildiği gibi, gövde-kök ve dal kabukları ile meyve kabuğu da tıbbi olarak kullanılır. Kök ve gövde kabuğu tanen, nişasta ve alkaloitler (pelletierin) taşır. Nar meyvesi kabuğu tanen, triterpenler ve az alkaloitler ihtiva eder.

Nar ağacı kabuğu çok eskiden beri bilhassa barsak şeritlerine (tenyalara) karşı kullanılır. Yalnız zehirlenmelere yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Nar meyvesi kabuğu, ishale karşı (% 15’lik) çay halinde kullanılabilir. Ayrıca yün iplikler, sarımsı renklere boyanabilir. Nar, çarpıntıya iyidir. Mideyi kuvvetlendirir. Et kısmı ile sıkılıp içilirse, safra söker, pekliği giderir.

Florida’da, 6-9 Mart tarihleri arasında yapılan Amerikan Kardiyoloji Koleji toplantısına katılan, Columbia Üniversitesi New York Presbyterian Hastanesi kardiyologlarından Doç. Dr. Özgen Doğan, yapılan son araştırmaların, nar suyunun damar tıkanıklığını önleyici özelliğini ortaya çıkardığını belirtti.

Doğan, şu bilgileri verdi: “Hayvan deneylerinde, nar suyuyla beslenme sonrasında damar plakları ve tıkanıklıkları yüzde 44 geriledi. İnsanlar üzerinde yapılan bir araştırma ise 2 hafta boyunca günde 50 ml nar suyunun, tansiyonu artıran enzimi yüzde 36 düşürdüğünü gösterdi. Bu sayede tansiyon yüzde 5 düşürüldü.”

Nar, şifalı bitkiler literatüründe yer alır. Genellikle besleyici ve tedavi edici ilaç ve panzehir olarak ağız yoluyla çeşitli karışımlarla birlikte yenilir ve içilir, haricen de merhem olarak kullanır. Onun sadece meyvesi değil, çiçeği, çekirdekleri, suyu ve kabukları da çeşitli karışımlar halinde tıbbi olarak kullanılır. Narın vücudu ve kalbi kuvvetlendirme, ishali kesme, şerit düşürme, burun poliplerine faydalı olma gibi yararları bulunmaktadır. Ancak içerdiği bazı kimyevi maddeler yüzünden mide ve bağırsak hastalığı olanların, küçük çocukların ve hamilelerin fazla kullanmamaları tavsiye edilir.

Tatlı nar midede çabuk çözüldüğü için hazmı kolaydır. Ancak zaman zaman midede şişkinlik ve gaz meydana getirdiği için ateşli hastalığı olanlara iyi gelmeyeceği belirtilmiştir. Ayrıca tatlı nar mideyi kuvvetlendirir, boğaza ve akciğerlere faydalıdır, öksürüğe iyi gelir. Ekşi nar ise mide yanmalarına karşı faydalıdır, diğer narlardan daha fazla idrar söktürür, ishali ve kusmayı keser, karaciğer hararetini söndürür, kabızlığı giderir, kalp ve mide ağzındaki ağrılara iyi gelir.
Suyu zarıyla birlikte çıkarılıp bal ile merhem kıvamına gelinceye kadar pişirilip diş etlerine sürüldüğünde diş eti tahrişine iyi gelir. Dolama / tırnak iltihabı ve cerahatli yaraların tedavisinde nar çekirdeğinin balla birlikte karıştırılarak merhem halinde tatbik edilmesi tavsiye edilir. Nar çiçeği de yaralar için kullanılır.

Narın ve nar suyunun faydalarını Alman Hastanesi’nde görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan şöyle anlatıyor:
” Sağlık açısından özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi gereken bir meyve. Çünkü insan sağlığına olan faydalarını saymakla bitirmek mümkün değil. Adeta bir ‘ilaç’, hatta antibiyotik olan nar, özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalıktan koruyor. İçerdiği bazı maddelerle kolesterol ve şekeri de dengeleyen nar, kalp sağlığını koruduğu gibi, kanser hücrelerinin de gelişmesini engelliyor.”

Nar, özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendiriyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan, yapılan araştırmalarda nar suyunun cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisinin görüldüğünü söyledi:

“Kış mevsiminde portakal, mandalina ve limonun yanı sıra narı da taze şekilde veya suyunu sıkarak tüketmek son derece önemli.

Narın en önemli özelliklerinden biri de genel damar sağlığını, özellikle de kalbi koruması. Damar tıkanıklıklarını geriletme özelliği bulunan nar, ‘ACE’ denilen enzimi engelleyerek tansiyon düşürücü bir etki de yapıyor. Nar birçok özellikleriyle bazı meyveleri de geride bırakıyor. Örneğin narda 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde bulunuyor.

Tüm bu özellikleriyle adeta bir ‘ilaç’ ve doğal antibiyotik görünümünde olan nar, sofralardan kesinlikle eksik edilmemesi gereken meyveler arasında yer alıyor. Nar suyu ayrıca damar sertliğine karşı güçlü etkisi bulunan bir içecek olarak karşımıza çıkıyor.

Nar suyunun sadece tanelerinden değil, tüm meyveden üretilmesi, bu içeceğin antioksidan etkisinin daha da artmasına neden oluyor. Zira bu önemli meyvenin kabuğu alkaloit, tanen ve glikozitler içeriyor.

Bu nedenle ishal kesici ve kurt düşürücü özelliğe sahip bulunuyor. Nar kabuğunun ekstresi ise güçlü bir virüs ve mikrop öldürücü özelliğe sahip. Ayrıca, cilt üzerinde enfeksiyon ve yara iyileştirici etki de gösteriyor. Bunların yanı sıra, meyve kabuğu ve tanelerin antioksidan ve anti-tümör etkileri de biliniyor”.

Beslenmede yer almalı

Beslenmede mutlaka yer alması gereken nar, aynı zamanda güçlü bir antioksidan özelliği taşıyor. Yapılan araştırmalara göre narda, serbest radikallere karşı güçlü etkisi olan çeşitli vitamin, mineral, enzim ve antioksidanlar bulunuyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan, “serbest radikallerle en iyi mücadele yolu bu antioksidanları tanımak ve dışarıdan doğru besinleri seçerek bunların etkinliğini en üst düzeyde tutmaktır” dedi.

Doğan, “bugün için bilinen en güçlü antioksidanlar; C ve E vitaminleri, glutatyon, lutein, N-Acetylcystein, keratonoidler, flavonoidler, koenzim Q-10, alfa lipoik asit ve selenyumdur. Nar suyu da doğal antioksidanlardan biridir” açıklamasında da bulundu.

ENGLİSH

pomegranate

He sold everywhere but genuine pomegranate consisting of 99% glucose and citric acid should be careful of fake sour pomegranate …
¨ Diabetes a good income

¨ Gum bleeding is good,
¨ is highly effective in the treatment of baldness,
Is beneficial for those who have high blood pressure ¨,
¨ positively regulate our blood pressure,
Support our work is regularly protects the heart ¨,
Protects the body against infection and ¨ resistance increase,
¨ It gives energy, removes fatigue,
¨ diuretic effects of the toxin excretion provides
¨ Strengthens the immune system protects against diseases,
Cholesterol and blood sugar is regulated to increase our ¨ obstacles
¨ intestinal parasites is the enemy of good bacteria growth provides
¨ İshali (diarrhea) prevents treatment provides support,
¨ There are positive contributions of the skin, gives a smooth appearance,
¨ There are positive contributions of skin infections,
Against renal injury ¨ plenty of fresh pomegranates to be eaten;
¨ Eye sour pomegranate seeds against ağırısına, lentils and rose water mixture consisting of half an hour, put on the eyelids;
¨ Eye itching of the pomegranate is cooked sap prepared warm liquid after straining eyes take in the form of riding;
¨ against external hemorrhoids with pomegranate sour from vinegar, pomegranate and olive oil is sour in the treatment of baldness which use of a composition;
¨ heart palpitations against the grain of pomegranate syrup into beaten with distilled water to drink;

Joint and limb pain is felt in the Rheumatic ¨ pomegranate cider time, the pain relievers is a feature.

¨ pomegranate syrup drink against faint. Sweet pomegranate juice, is curative against hoarseness and pneumonia.

¨ In addition to water and the fruit of pomegranate flowers and bark are also benefits. Pomegranate flower improves intestinal injury and inflammation. The neck to keep the neck is made pomegranate flower lapa income healing.

As the bark of pomegranate tea in dem ¨ be, the stomach and intestinal diseases with diarrhea and dysentery are very useful against

Eat the troublesome, due to the sourness some of the benefits of pomegranate eaten ekşitirek face, but do not stop counting. Whether you eat them one by one as to consume, or pomegranate juice for the squeeze, many troubles of the devas.

Pomegranate (Punica granatum), within the small core of the family Lythraceae and fruit make up the body consists of hundreds of particles, slightly sour flavor in the grown in the temperate climate, especially in Iran, Anatolia, and a fruit grown type. Aegean and Southeast Anatolia Regions in Turkey grows.

Red-colored flowers in the months of June-July opening, two to five meters in length are shrub. Bodies are no longer uniform. The leaves are mutual, short-stemmed and are edged red. Flowers sessile in part, individually and together are few. Sepal red color, and meat is not fall. Spherical and orange-sized fruit, initially green, at maturity, reddish in color, skinny-shelled, and meat is very seedy.

Use

The seeds of the plant as eaten as fruit, body-roots and branches with the fruit peel the shell is used as a medicinal. Root and stem bark tannin, starch and alkaloids are (Pelletier) moves. Pomegranate fruit peel tannins, triterpenes and contains less of alkaloids.

Pomegranate tree bark from time immemorial in particular intestinal strips (tapeworm) that are used against. May lead poisoning should only be careful. Pomegranate fruit peel, against diarrhea (15%) can be used in tea. In addition, wool yarns, yellowish color can be painted. Pomegranate is good for palpitations. It strengthens the stomach. Be tightened by the inner part, the bile is removed, corrects constipation.

In Florida, 6-9 March meeting between the participating in the American College of Cardiology, Columbia University of New York Presbyterian Hospital cardiologists Assoc. Dr. Ozgen Dogan, a recent study of the preventive properties of pomegranate juice revealed occlusion of the vessel, he said.

Dogan, gave the following information: “In animal experiments, with pomegranate juice diet after the vessel plaques and blockages declined by 44 percent. People on a research conducted for 2 weeks in 50 ml per day of pomegranate juice, the blood pressure increase 36 percent enzymes showed reduced. In this way, blood pressure by 5 percent was shot down. “

Pomegranate is located in the herbal literature. Usually as nutritious and therapeutic drugs and oral antidote to eat and drink together with various mixtures, as externally the ointment is used. He is not the only fruit, flower, seeds, water, and shells in the various mixtures are used as medicinal. Pomegranate body and strengthening the heart, diarrhea, cut, tape reduction, such as nasal polyps, the benefits are to be useful. However, some chemical substances that are included because of those in the stomach and bowel disease, small children and pregnant women are advised not to use too.

For the digestion in the stomach was quickly resolved pomegranate dessert is easy. However, from time to time in the stomach bloating and gas make up for the febrile illness that would not be good for those indicated. In addition, pomegranate, honey strengthens the stomach, throat and lungs is beneficial, is good for cough. Sour pomegranate is useful against the heartburn, other diuretic is more than pomegranate, diarrhea and vomiting stop, the liver turns off the heat, removes constipation, heart and stomach pain in your mouth is good.
Membrane with water until removed and cooked with honey ointment consistency is time to consider whether the teeth is good for gum irritation. Felon nail in the treatment of inflammation and purulent wounds of the pomegranate beans mixed with honey is recommended to be applied in ointments. Pomegranate flower is used for the wound.

The benefits of pomegranates and pomegranate juice served in the German Hospital and Diet Nutrition Specialist Gürsel Doğan explained:
“Health in the winter months, especially abundant in the need to consume a fruit. Because the human health benefits that include but not be completed. Adeta a ‘medicine’, even with antibiotics pomegranate, especially the immune system by strengthening the many are protected from disease. Containing some of the substances and cholesterol and glucose de balances the pomegranate, like maintaining heart health, prevents cancer cells from developing. “

Pomegranate contains antioxidants, especially thanks to the body’s defense system strengthens.
Nutrition and Diet Expert Gürsel Doğan, research on skin cancer and pomegranate juice against prostate cancer in men has been on the protective effect said:

“During the winter season oranges, tangerines and lemons, as well as pomegranate juice also often consumed as fresh or as extremely important.

Pomegranate is one of the most important features of a general vascular health, especially heart protection. Vascular congestion that has fallen feature pomegranate, ‘ACE’ lowering blood pressure by blocking the enzyme called an effect is done. Too many features, some fruit pomegranate leaves behind. For example, 10 cups of green tea and pomegranate 4 cup cranberry juice is equivalent to the antioxidant substances.

Nearly all of these features a ‘drug’ and natural antibiotics that appear in pomegranate, the table should not be missing from the definitely takes its place among the fruit. Pomegranate juice is also a powerful effect against atherosclerosis as a drink comes to our face.

Pomegranate juice is not the only one, all fruit production, the antioxidant effects of these drinks is causing a further increase. Because the shell of the fruit of this important alkaloids, tannins and glycosides contain.

Therefore, diarrhea is killer and has a wolf-lowering properties. Pomegranate extract the shell has a strong virus and disinfectant properties. In addition, infection and wound healing effects on skin are also shown. Besides these, fruit peel and anti-oxidant and anti-tumor effects of them are known “.

Nutrition should be included

Nutrition should always take part pomegranate, but also carries a powerful antioxidant properties. According to research in the pomegranate, a powerful effect against free radicals as various vitamins, minerals, enzymes and antioxidants are found.

Nutrition and Diet Expert Gürsel Doğan, “free radicals with antioxidants to know the best way to fight the right foods to choose from and out of these events is to keep the highest level,” he said.

Doğan, “today the most powerful antioxidants, vitamins C and E, glutathione, lutein, N-Acetylcystein, keratonoidler, flavonoids, coenzyme Q-10, alpha lipoic acid and selenium are. Pomegranate juice is one of the natural anti-oxidant” also found in the description.

Hakkında Ali Gülkanat

Biliyoruz ki; KELEBEK ETKİSİ: ”Ankara’da bir kelebeğin kanat çırpması, Diyarbakır’da da fırtına kopmasına neden olabilir. Farklı bir örnekle bu, bir kelebeğin kanat çırpması, ülkenin yarısını dolaşabilecek bir kasırganın oluşmasına neden olabilir.”

14 yorumlar

  1. Denedim ve gerçekten sırt ağırımdan kurtuldum teşekürler

  2. Cesaret, korkudan ödünün patladığını senden başka birisinin bilmemesi demektir. Cehennemin Ortasında – Tigerland

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat
1
Hoşgeldiniz!
"AliGulkanat.Com.Tr" olarak size yardımcı olmak için buradayız. Soracağınız sorulara en kısa sürede yanıt vereceğiz. 🙂
Powered by