Cumartesi , Temmuz 31 2021

ET PİŞİRME YÖNTEMİ KANSERE NEDEN OLUR MU?

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, et tüketimiyle kanser ilişkisini anlattı.

Kırmızı et kansere neden olur mu?

Çalışmalar özellikle işlenmiş kırmızı et (sucuk, salam, sosis vs.) tüketiminin, kolon kanseri riskini arttırdığını kesin olarak kanıtlamıştır. 2005 yılında 149.000 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, yüksek oranda işlenmiş yada işlenmemiş kırmızı et tüketen bireylerin, bu ürünleri minimal düzeyde tüketenlere göre %30-40 oranında kalın barsak kanserine daha çok meyilli olduğu bulunmuştur. 149.000 kişi arasında işlenmiş et ürünlerini en çok tüketen bireylerde kolon kanserine yakalanma riski %50, rektum kanserine yakalanma riski ise %20 oranında daha fazla bulunmuştur.

Günde kaç gram kırmızı et tüketmek riski arttırır?

Kırmızı et için araştırmacılar erkekler için günlük 85 gr veya daha fazla (yaklaşık 3 köfte büyüklüğünde), kadınlar için ise 60gr veya daha fazla (yaklaşık 2 köfte büyüklüğünde) kırmızı et tüketiminin yüksek tüketim sınırlarında olduğunu belirtmektedir. İşlenmiş et ürünleri (sosis, salam, sucuk vs.) için ise, erkekler için haftada 5 yada 6 gün 30gr veya daha fazlası, ve kadınlar için haftada 2 yada 3 gün 30 gr veya daha fazlası yüksek tüketim olarak belirtilmiştir.

Et tüketme alışkanlığı nasıl olmalı:

•Kırmızı eti, erkekler 4 köfte büyüklüğünde (120gr), kadınlar 3 köfte büyüklüğünde (90gr) olmak üzere haftada en fazla 2 sefer tüketmeli.
•Tüketilecek olan etin tamamen görünür yağlarından arındırılmış olmasına dikkat edilmeli.
•İşlenmiş et ürünleri tüketilmemeli, tüketildiği taktirde yanında muhakkak C vitamini kaynağı ile beraber tüketilmeli. (meyve, meyve suyu vs.)
•Kümes hayvaları ve balık kanser riskini arttırıcı etki göstermez. Bu nedenle haftada en az iki sefer balık, geri kalan günlerde yağsız beyaz et tercih edilmeli.

Eti pişirme yöntemi kanser riskini etkiler mi?

Pişirme işlemi besinlerin tadını, kokusunu, rengini ve yapısını değiştirir. Değişik pişirme yöntemleriyle besinlerde meydana gelen değişiklikler farklılık gösterir. Özellikle et gibi yüksek protein içeren besinleri pişirme teknikleri karsinojenlerin oluşumu açısından büyük önem taşır. Bir başka değişle eti pişirme yöntemi kanser olma riskini etkiler. Ette bulunan zararlı organizmaların etkisiz hale getirilebilmesi için yeterli pişirme önemlidir. Ancak yağda kızartma, ızgara ve mangal gibi etin yüksek ısıya maruz kalmasına neden olan bazı pişirme yöntemleri nedeniyle kanserojenik etki gösteren heterosiklik amin molekülleri meydana gelir. Bu maddeler DNA’ya zarar vererek kanser oluşumuna neden olurlar. Kısık ateşte kapalı kapta pişirme, buharda pişirme, haşlama ve fırınlama gibi pişirme teknikleri, kanser yapıcı kimyasalların oluşmasını minimize eder.

Hakkında Ali Gülkanat

Biliyoruz ki; KELEBEK ETKİSİ: ”Ankara’da bir kelebeğin kanat çırpması, Diyarbakır’da da fırtına kopmasına neden olabilir. Farklı bir örnekle bu, bir kelebeğin kanat çırpması, ülkenin yarısını dolaşabilecek bir kasırganın oluşmasına neden olabilir.”

13 yorumlar

  1. Sizi izleyince çok etkilendim. bende ailem için ürünlerinizden faydalanmak istiyorum..Oğlum üniversite sınvına girecek, kızımın işe ihtiyacı var, benim ise ciddi maddi sıkıntım var… bunlar için yadımcı olursanız sevinirim şimdiden tşkler

  2. Odaklanma sorunu çoğumuzda vardır. Televizyon ve bilgisayar gibi görsel cihazlar konsantrasyon sorununu ortaya çıkarmaktadır. Bu telkinle odaklanma gücümüzü artırabiliriz.

  3. sürekli bilgisayar başında olduğum için yanlış oturma şekli yüzünden sırt ağrılarım var, şimdi hem duruşum düzelecek hem de uzayacağım…

  4. Ben bir işte nasıl başarılı olacağımı düşünmem. O işe neler mani olur diye düşünürüm. Engelleri ortadan kaldırdım mı iş kendi kendine yürür. M. K. Atatürk

  5. selamlar sizinle eğitim programında tanıştım çok etkilendim size bir sorum olacak bu cd’ler kulaklıkla dınlenebiliyor mu? sağlıklı vücut

  6. Bir çok gencimiz oldukça zeki olduğu halde bu zekasını kullanmayı bilmiyor ve yine bu bilinçsizlikten aslında sahip olabilecekleri başarının uzaklarında kalıyorlar. Bu mp3 o bakımdan da yararlı olabilir. Abime tavsiye ettim bile yeğenim için. italyanca şarkılar

  7. Tüm bayanların denemesi gereken bir cd… ruh eşi nedir

  8. Kişisel gelişim kitaplarını hepsine birden taş çıkarttık bu gece. telkinmp3

  9. 23.günüm..son bir haftadır cd yi günde bir yerine 3 kez dinliyorum… korece türkçe çeviri

  10. sağlıklı besinler derken bunlarla ilgili seçimler yapabilmek mümkün mü? örneğin sadece sebze ağırlıklı bir beslenme gibi.. telkin nedir

  11. “Bavula Yastık Sığdırmak” adlı kişisel gelişim kitabım çok yakında tüm seçkin kitabevlerinde… mutlu ilişki

  12. migren ne demek bilirim hayatım felç oluyor portekizce öğrenmek

  13. Tüm bayanların denemesi gereken bir cd… yunanca öğreniyorum

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat
1
Hoşgeldiniz!
"AliGulkanat.Com.Tr" olarak size yardımcı olmak için buradayız. Soracağınız sorulara en kısa sürede yanıt vereceğiz. 🙂