Pazartesi , Mayıs 21 2018
Ana Sayfa / Etkinlikler & Aktüel Haber / BESLENME IQ'NUZU ÖLÇÜN

BESLENME IQ'NUZU ÖLÇÜN

Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit beslenme bilinç düzeyini ölçmek isteyenler için hazırlamış olduğu testi bizlerle paylaşıyor…

1) Meyve grubu besinleri tercih ederken…

A) Sadece taze meyveler düşünülmelidir.

B) Taze, konserve, dondurulmuş, kurutulmuş veya %100 taze meyve suları düşünülmelidir.

C) Dondurulmuş meyveler ayda 2 kereden fazla tüketilmemelidir.

D) Dalından koparılmış taze meyveler yıkanmadan da tüketilebilir.

2) Doğru mu? Yanlış mı?

Et ve kurubaklagiller grubu sadece kırmızı et ve kuru fasulyeyi kapsar.

3) Çocuklar ve gençler günde kaç dakika fiziksel aktivite yapmalıdırlar?

A) 10 B) 20 C)40 D)60

4) Aşağıdakilerden hangisi yarım porsiyon sebzeye eş miktarlardır?

A) 1 orta boy domates

B) 1 orta boy havuç

C) 1 kase çiğ yeşil yapraklı sebzeler

D) 1 küçük boy dolmalık biber

E) Hepsi

5) Eğer her gün yaktığınız kalori miktarından 100 kalori fazla tüketirseniz…

A) Daha güçlü ve sağlıklı olursunuz.

B) Fiziksel performansınız artar.

C) Ayda ortalama 1/2 kg. alırsınız.

D) Vitamin aldığınız sürece hiçbir şey olmaz.

6) Daha sağlıklı olmak için, aşağıdakilerden hangisini azaltmanız gerekir?

A) Doymuş ve trans yağ asitleri, kolesterol, sodyum ve sofra şekeri

B) Potasyum, diyet lifi, kalsiyum ve demir

C) A, C vitamini, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve meyve

D) Kalsiyum, turuncu sebzeler, meyve ve demir

7) Aşağıdakilerden hangisi şekerin başka bir ismi değildir?

A) Sukroz B) Sodyum C) Glukoz D) Akça ağaç şerbeti

8) Doğru mu? Yanlış mı?

Ara öğünlerde sağlıklı bir şeyler atıştırmak sizi aşırı derecede acıkmaktan korur ve bir sonraki öğünde daha doğru seçimler yapmanızı sağlar.

9) Doğru mu? Yanlış mı?

Yağsız süt içerisindeki kalsiyum miktarı tam yağlı sütlerdekiyle aynıdır.

10) Doğru mu? Yanlış mı?

Sağlıklı beslenmek için diyetinizde yediğiniz her besinin az yağlı hatta yağsız olması gerekir.

Değerlendirme

1) Doğru cevap: B

Besin grupları arasında seçim yaparken çeşitlilik sağlamak çok önemlidir. Mevsim meyveleri dışında dondurulmuş, konserve ya da kurutulmuş olanları da tercih edebilirsiniz. Önemli olan hijyen kurallarında yetişmiş ya da üretilmiş olanları, güzelce yıkayarak tüketmektir. Günde en az 2 porsiyon meyve tüketmelisininiz.

2) Cevap ‘yanlış’ olacaktır.

Bu grup pek çok çeşitten oluşmaktadır. Önemli olan kırmızı et ve kümes hayvanlarının yağsız veya az yağlı olanları tercih etmektir. Kuru baklagilleri protein, diyet lifi, vitamin ve mineral deposu olarak düşünmelisiniz. Balık, yağlı tohumlar ve tohumlar da sağlıklı yağlar içerir. Bu gruptan da sıklıkla, önerilen miktarlarda tüketmelisiniz.

3) Doğru cevap: D

Önerilere göre çocuklar ve adölesanlar her gün veya çoğu zaman 1 saat fiziksel aktivite yapmalıdırlar. Kronik hastalıklara yatkınlığı azaltmak için, yetişkinler ise her gün veya çoğu zaman en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmalıdırlar.

4) Doğru cevap: E

Sebzeler de meyve grubu gibi su içeriği yüksek, besleyici ve düşük kalorili besinlerdir. Sebze tüketiminizde çeşitlilik sağlamak, her gün en az 2,5 porsiyon sebze tüketmek, koyu yeşil yapraklı ve turuncu sebzeleri mutlaka her gün sofralarda bulundurmak gereklidir.

5) Doğru cevap: C

Besin alımınızı yaktıklarınızla dengelemek kilo kontrolüne yardımcı olduğu gibi genel sağlığınız için de son derece gereklidir. Aldığınız her kaloriden maksimum fayda sağlamak için yüksek vitamin, mineral, besin lifi içerikli sağlıklı seçimler yapmalısınız.

6) Doğru cevap: A

Doymuş ve trans yağ asitlerinden, kolesterolden fakir diyetler kalp hastalıklarına yatkınlığı azaltmakta, sodyumdan fakir beslenmek ise yüksek tansiyonu önleyici etki sağlamaktadır.

7) Doğru cevap: B

Sodyum tuz yerine kullanılan bir isimdir. Bunun dışındakiler şeker yerine kullanılan isimlerdir, besin etiketlerinde bu adları görmeniz o gıdanın şeker içerdiği anlamına gelir.

8) Cevap: ‘Doğru’

Ara öğünlerde, doğru çeşitte ve miktarda karbonhidrat ve proteini beraber içeren besinleri tüketmek vücudumuzu dinç tutarken bir sonraki öğünde de daha mantıklı seçimler yapmamıza yardımcı olur.

9) Cevap: ‘Doğru’

Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki yağın azaltılması kalsiyumun azalmasına neden olmaz. Her gün 3 porsiyon süt, yoğurt, peynir veya kalsiyumdan zenginleştirilmiş gıdaların alımı çok önemlidir.

10) Cevap: ‘Yanlış’

Önemli olan genel portrede aldığınız yağ alımının %20-35 aralığında kalmasıdır. Bir öğünde yağlı besinler tüketip diğer öğünde yağsız veya az yağlı besinler seçerek bu dengeyi sağlayabilirsiniz. Her zaman besin etiketleri üzerinde yazan doymuş, doymamış ve trans yağ asitleri miktarlarına bakmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Doymuş yağ alımınız her zaman kontrol altında olmalıdır.

ENGLİSH

MEASURE YOUR NUTRİTION IQ

Nutrition and diet experts to measure the level of awareness of nutrition Berrin Yiğit had prepared for those who want to share with us the test …

1) when the fruit group foods would prefer …

A) Only fresh fruits should be considered.

B) Fresh, canned, frozen, dried or 100% fresh fruit juices should be considered.

C) Frozen fruit should be consumed more than 2 times a month.

D) Branch is disconnected from the fresh fruit can be consumed without washing.

2) Is it true? Wrong?

Meat and meat and beans kurubaklagiller group covers only.

3) Children and young people how many minutes of physical activity per day should do?

A) 10 B) 20 C) 40 D) 60

4) Which of the following quantities are mapped to a half servings of vegetables?

A) 1 medium tomato

B) 1 medium carrot

C) 1 cup raw leafy vegetables

D) 1 small green pepper

E) All

5) If the amount of calories you burn each day if you consume 100 calories more …

A) I’ll be strong and healthy.

B) increases your physical performance.

C) monthly average of 1 / 2 kg. receive.

D) as long as you take vitamins, nothing happens.

6) To be healthier, which one of the following will need to reduce?

A) Saturated and trans fatty acids, cholesterol, sodium and sugar table

B) potassium, dietary fiber, calcium and iron

C) A, vitamin C, dark green leafy vegetables and fruits

D) calcium, orange vegetables, fruits, and iron

7) Which of the following is not another name for sugar?

A) sucrose B) Sodium C) glucose D) Akça tree syrup

8) Is it true? Wrong?

Something healthy to snack Snack extremely hungry to protect you and the next meal allows you to make more accurate choices.

9) Is it true? Wrong?

The amount of calcium in skim milk over whole milk is the same.

10) Is it true? Wrong?

For food in your diet, you eat a healthy low-fat or even fat-free of all must be fattening.

Assessment

1) Correct answer: B

When choosing between food groups to ensure diversity is very important. Apart from seasonal fruits, frozen, canned or dried ones can also choose. What matters is trained in hygiene or manufactured ones, beautifully wash is consumed. At least 2 servings of fruit consumed per day.

2) Answer ‘wrong’ will be.

This group consists of many varieties. What is important is that red meat and poultry choices lean or low-fat ones is to. Dry beans for protein, dietary fiber, vitamin and mineral deposits should be considered. Fish, oil seeds and seeds contain healthy oils. This group also often need to consume the recommended amounts.

3) Correct answer: D

According to suggestions every day or most of the time children and adolescents should do 1 hour of physical activity. To reduce susceptibility to chronic diseases, adults are often at least 30 minutes every day or physical activity should be done.

4) Correct answer: E

Vegetables with high water content such as the fruit group, are nutritious and low calorie foods. To ensure diversity in your consumption of vegetables each day to consume at least 2.5 servings of vegetables, dark green leafy and orange vegetables are absolutely necessary to keep the table every day.

5) Correct answer: C

Nutrient intake to balance your weight control help burning ones as for your overall health is also extremely necessary. To ensure that you receive maximum benefit from every calorie high vitamins, minerals, food fiber content must make healthy choices.

6) Correct answer: A

Saturated and trans fatty acids, cholesterol-poor diets reduce predisposition to heart disease, high blood pressure in sodium-poor nourishment provides preventive effect.

7) Correct answer: B

Is a name used instead of sodium salts. These names are used instead of sugar except food labels to see these names means that food containing sugar.

8) Answer: ‘True’

Snack in the right types and amounts of foods that contain carbohydrates and protein consumed together while keeping to a vigorous body, our next meal will help us in making more rational choices.

9) Answer: ‘True’

Milk and dairy products to reduce the oil content of calcium does not cause reduced. Every day, 3 servings of milk, yogurt, cheese or calcium-enriched food intake is very important.

10) Answer: ‘False’

What is important is that you receive in the general portrait of the fat intake is to remain in the range of 20-35%. Fatty foods consumed in a meal and other low-fat or fat-free meal by choosing foods that can provide balance. Always written on the food labels saturated, unsaturated and trans fatty acids should make a habit of looking at the amount. Saturated fat intake should always be under control.

Hakkında Ali Gülkanat

Biliyoruz ki; KELEBEK ETKİSİ: ”Ankara’da bir kelebeğin kanat çırpması, Diyarbakır’da da fırtına kopmasına neden olabilir. Farklı bir örnekle bu, bir kelebeğin kanat çırpması, ülkenin yarısını dolaşabilecek bir kasırganın oluşmasına neden olabilir.”

10 yorumlar

  1. Karanlık karanlığı defedemez; bunu sadece ışık yapabilir. Nefret nefreti defedemez; bunu sadece sevgi yapabilir. Martin Luther King